סובל מטראומה? איך תדע כיצד לבחור מטפל ושיטת טיפול המתאימה למצבך? האם נכון "לחפור" בתוך תיאורי האירוע הטראומטי? קרא ולמד איך טיפלו בעבר (וגם היום) בטראומה ומה חשוב שתדע שעובד באמת.
אישה צעירה שנמצאת בטיפולי מזה זמן מה, הגיעה לפגישה כשהיא כולה רועדת ובוכייה. לאישה מוכשרת זו, הייתה היסטוריה של חוויות פוגעניות מילדותה, ואלה המשיכו להתגלגל גם ביחסיה עם אחרים בחייה הבוגרים. הכרתי אותה אומרת בעבר וגם היום שאת הבכי שלה היא לא יודעת איך לעצור. בשל ריבוי האירועים הטראומטיים שחוותה במהלך חייה, היא ביקשה טיפול בשיטת EMDR בה התנסתה כבר בטיפול קודם. היא בחרה בשיטה אלגנטית ויעילה לטיפול בטראומות חרדות ועוד, בה נעשית הפעלה של שתי אונות המוח בעת שמעלים את זיכרון האירוע הטראומטי.
במפגשים שקיימנו עד כה הובאו לטיפול אירועים טראומטיים רבים מתקופות שונות בחייה. עלו הרבה מחשבות, ונראה שמחשבות וסיפורים הציפו אותה לא אחת במהלך הפגישות. ברור היה לי שהבחירה בסיפורים רק העצימה והציפה אותה עוד יותר במקום להביא להקלה, אך סברתי שנכון היה ללכת תחילה בדרך בה בחרה.
הדרך הרגילה והספונטנית של כל אחד מאתנו כשאנו חווים ורואים אדם אחר סובל היא לשאול אותו "מה קרה?". ואכן כך יש לנהוג כשאנו פוגשים את האדם האחר במצב שיש ביכולתו לתאר באופן סביר את החוויה הקשה שעברה עליו.
לו הייתי מתחילה את הפגישה שלנו בשאלה "מה קרה?" באותו יום, קרוב לוודאי שהייתי גורמת למטופלת שלי סבל רב וכאב גדול עוד יותר ממה שחוותה בעת שהגיעה אלי. כאילו הייתי "חופרת" עוד יותר בתוך אזורי הכאב שבמוחה ומגבירה אותם.
פסיכולוגים ומטפלים שעובדים עם אנשים שחווים חוויות טראומטיות יודעים שעזרה דרך שמיעת הסיפור, אינה בהכרח הדבר הנכון להתחיל אתו את תהליך העזרה. בשל ניסיוני הרב כפסיכולוגית העוסקת בטיפול בטראומות ובחרדות, בחרתי להנחות אותה שלא להתחיל את הפגישה בדיווח על מה שקרה. רציתי למנוע "רה-טראומטיזציה" שהיא הגברת החוויה הטראומטית. במקום זאת בחרתי בדרך הממוקדת בהרגעה דרך עבודה עם הגוף, כלי שמוכר במיוחד לפסיכולוג אשר עוסקבטיפול בטראומה בשיטת SE "החוויה הגופנית". ההיגיון הטיפולי שבחרתי בו היה, להביא את המטופלת למצב גופני נפשי רגוע על מנת שתוכל להכיל את המתח הרב שחוותה בעת הגיעה אלי. (חושב שגישה כזו תתאים גם לך? – לחץ כאן)
מה הייתה הגישה הרווחת בעבר ?
בשנים קודמות הדעה שהייתה מקובלת בקרב אנשי מקצוע, הייתה שעל מנת לשחרר את המתח הרב שאדם חווה, טוב להתחיל ולשמוע מה קרה, בין אם האדם עוצר את נשימתו, דיבורו, חווה כאב עז, או מנסה להתנתק מן הכאב שחווה, ומספר את הסיפור שלו בעוויתות כאב ובכי, כשבפועל הוא מתקשה לספר את הסיפור שלו באופן קולח וברור. גישה זו רווחת גם היום, אך בצידה התפתחו גם גישות חדשות.
שיטות הטיפול בטראומה ובפוסט טראומה רבות. יש כאלה שמעודדות את האדם לחשוף את עצמו בצורה ממושכת לזיכרון האירוע הקשה שעבר, ואף דורשות ממנו לחזור ולהיחשף לזיכרון הטראומטי מספר פעמים. שיטות אחרות מאפשרות לאדם לבטא את מה שהוא רוצה לספר מבלי לשקול האם עצמת החוויה שהוא חווה בעת שהוא מספר, יכולה להציף אותו עוד יותר. למרות שיש שיטות שמתחילות בהכנה של תהליך הטיפול בעזרת זיכרונות קודמים חיוביים, אין הקפדה מספקת על יכולת ההכלה הגופנית הנפשית של המטופל את עצמת החוויה הטראומטית.
שיטת ה Somatic experiencing – SE
שיטת החוויה הגופנית המיועדת לטפול במצבי טראומה וחרדה, לוקחת בחשבון את היכולת של המטופל להכיל את עצמת הרגשות והמתח הגופני שצבר בגופו בעקבות הטראומה, בכל רגע ורגע, עוד לפני שנעשה טיפול ממוקד באירוע הטראומטי או באירוע הכואב שחווה. מטפלים בשיטה זו מתחילים כל עבודה טיפולית בהעלאת זיכרונות של משאבים וחוויות טובות כדי להגדיל את ה"מיכל" הגופני הנפשי של האדם, כחלק מהכנה לקראת עיבוד החוויות הטראומטיות שעבר.
במקרה של המטופלת שלי היה ברור לי שלמרות שהיה לה מה לספר, להתחיל את המפגש בסיפור לא היה תורם לה, ובאופן הפוך לכך היה יכול לערער אותה עוד יותר.
שיטת הSE כוללת מגע
השיטה כוללת התמקדות בתחושות המורגשות וגם משלבת מגע לפי הצורך לשם "הגדלת המכל". המגע הוא חלק מכלי העבודה של מטפלים בשיטת החוויה הגופנית.
לדוגמא, מגע תומך בחלק האחורי של הראש, הכתפיים, ובהמשך במרפקים ובעוד מפרקים, כשכרית תומכת מונחת על הסרעפת, מאפשר בהדרגה תהליך הרגעה שמביא להשקטה ספונטנית של הבכי. כך אירע גם עם המטופלת שלי, בתוך פחות מחצי שעה היא חשה מאוששת ורגועה. הבכי החרישי פסק והיא יצאה מן המפגש מחוזקת, בלא שידעתי באותו מפגש מה האירועים שקדמו לו !
בתהליך הטיפול הזה הושם דגש על וויסות גופני נפשי של מערכת העצבים הלא רצונית של המטופלת, באופן שאפשר הגדלה של היכולת שלה להכיל את עצמה ולהירגע.
כמובן שטיפול טוב הוא תהליך של הקשבה מתמדת לאדם שסובל ואשר לו אנו רוצים לעזור, אלא שחשובה לא פחות השאלה : למה חשוב להקשיב קודם? לשכל, או לתגובות ההישרדות של הגוף?
חושב שאתה סובל מטראומה ? לא צריך להמשיך לסבול, עשה את הצעד הראשון – לחץ כאן !
עוד בנושא :