תחום שלם של שיטות טיפול הרואות בבני המשפחה של היחיד חלק מהבעיה שלו וגם חלק מהפתרון שלה, וכוללות אותם לפיכך בתהליך הטיפול.
תחום הטיפול משפחתי המערכתי, ריתק אותי כבר מראשית שנות השמונים. בסוף שנות השבעים, למדתי במגמה לטיפול משפחתי בבית הספר לפסיכותרפיה של בי"ס לרפואה/אוניברסיטת תל אביב. ב 81 נסעתי ליוסטון טקסס לכינוס ייחודי, בו כונסו אנשי מדע מתחום המתימטיקה, הביולוגיה, הפיסיקה, שהרצו בצד תיאורטיקנים ומטפלים של טיפול משפחתי על תהליכים מארגנים מערכתיים המתרחשים בטבע כדרכים להבנת תהליכים בתקשורת, ביחסים ובהתנהגות בתוך יחידת המשפחה. הוקסמתי מן החיבורים והדרכים להבין את נפש האדם על פי חוקי הטבע. בפועל התמחיתי בטפול משפחתי וזוגי רק בתחילת שנות התשעים, בתוך כדי עבודת המחקר שלי במסגרת עבודת הדוקטוראט, בעת שצפיתי בסיטואציות של הדרכה חיה בטיפול משפחתי. לימים גם הפכתי למדריכה למטפלים בתחום זה. שנים רבות היה ברור לי שלא ניתן לטפל באדם יחיד מבלי לכלול בהבנה, ולפי הצורך גם בעבודה הטיפולית, את ההשפעה העכשווית של התנהגות בני משפחתו עליו. החשיבה של מטפל משפחתי מסייעת לי לאורך כל חיי המקצועיים, מאז שהתוודעתי לתחום, בייעול העבודה הטיפולית שלי עם אנשים אינדיבידואלים המגיעים לטיפול.
טיפול משפחתי הוא תחום שלם הכולל שיטות טיפול רבות שהמשותף להן הוא ההבנה והראיה שלא די לטפל ב"פרח הגדל בעציץ" אלא יש לשנות בפועל את "סביבת העציץ" שבתוכה הוא גדל, להשגת שינוי בחיי היחיד ובחיי בני המשפחה שלו. לפי ראיה זו מפגש טיפולי עם בני המשפחה, כמו מפגש עם בני זוג, יעיל יותר ומאפשר חיבור טוב יותר למשאבים עבור כולם. הדגש מושם על זיהוי דפוסי היחסים ודרכי התקשורת בין בני המשפחה. הנחת היסוד שאלה יחסים של תלות גומלין בין בני המשפחה, כשכולם משפיעים ומושפעים באופן הדדי. לפיכך, בני המשפחה הם חלק מהבעיה של המטופל וגם חלק מהפתרון. אחת הגישות המובילות במשך שנים בתחום זה היא הגישה המערכתית, לפיה המשפחה היא כמו מערכת אורגנית אחת שבתוכה מתקיימים יחסים הדדיים המשפיעים על כל אחד מבני המשפחה. גם אם רק לאחד מבני המשפחה יש לכאורה בעיה אישית, הבעיה בפועל קשורה לאחרים במשפחה ומשתקפת בהתנהגותם. לכן חשוב לנסות לערב אותם בטיפול, על מנת להגביר את החיבור למשאבים ולאפשר תמיכה הדדית בין בני המשפחה.
מטפל משפחתי וזוגי הפוגש אדם המגיע לטיפול, יבדוק אפשרות של הזמנת בני משפחה נוספים למפגש הטיפולי לפי הצורך. אם למשל מדובר בבני זוג, יבקש לעבוד עם שניהם יחד ולא עם בן זוג אחד לבד. אם גבר בוגר מתקשה ביחסיו בהווה עם אביו או אמו, תיבדק האפשרות להזמינם יחד כדי לקדם את התהליך. אישה קשישה במצב דכאוני מוזמנת לבוא עם בנותיה הבוגרות כדי לקדם את תהליך העזרה עבורה, שיתרום מצדו גם ליתר בני המשפחה. מטפל משפחתי יכול להזמין את כל בני המשפחה עמם חי המטופל המגיע לטיפול כדי להתרשם מה קורה בסביבתו ולהיעזר בהם. כך בעבודה עם ילדים, מיקוד העזרה לילד המופנה לטיפול יושם יותר על התנהגות ההורים לשם שינוי סביבת העציץ של הילד. מלבד בני משפחה מטפל משפחתי יחשוב להזמין גם אחרים משמעותיים שאתם נמצא האדם בקשר קרוב, גם אם אינם קרובי משפחה שלו.