איך לבחור פסיכולוג ?
השאלה איך בוחרים פסיכולוג טוב היא שאלה מכריעה שחשוב לתת עליה את הדעת לפני שעושים צעד אמיץ של פניה לטיפול פסיכולוגי. זוהי שאלה מורכבת ולעתים אנשים מסתובבים אתה בלא תשובה במשך תקופה ארוכה.
מאת : ד"ר קארן לרנר
ברמה המידית אפשר לקבל תשובה דרך המלצה של חבר או מכר שעבר טיפול נפשי אצל מטפל וממליץ ללכת אליו. אין טוב מפניה לטיפול פסיכולוגי בעקבות המלצה טובה, ובכל זאת, לא לכל אחד יש חבר ממליץ ומה שטוב לאדם אחד לא בהכרח מתאים לאדם אחר. לכן השאלה הזו מורכבת.
הבחירה בין פסיכולוג גבר לפסיכולוגית אישה אינה צריכה להוות בעיה כל שהיא. הוכח שהעדפה על בסיס אינטואיטיבי היא הבחירה הנכונה. אדם צריך לומר לעצמו, ברמה המידית, את מי הוא מעדיף לפגוש בטיפול, גבר או אישה, וכל בחירה כזו תיחשב כבחירה נכונה.
ברמה הכללית השאלה איך בוחרים פסיכולוג או פסיכולוג קליני דומה לשאלה כיצד למצוא רופא טוב. למרות שעולם הרפואה דומה לעולם הטיפול הפסיכולוגי, ובשניהם יש קליינט המצוי במצוקה גופנית ונפשית, הבחירות בשני התחומים אינן זהות. בעוד שברמה הכללית חשוב למצוא רופא שמיומנותו ובקיאותו המקצועית טובים ולהעדיפו על פני הליכה לרופא פחות מיומן בתחומו, גם אם באישיותו הנו אדם נעים ונחמד, בהליכה לפסיכולוג מלבד המקצועיות נדרשת יכולת אמפטית טובה והקשבה לאחר.
למרות שיחס קשוב ורגיש לזולת הוא מפתח חשוב בכל פניה למטפל באשר היא, הרי במקרה של הליכה לרופא היא אינה נדרשת ברמה של הקפדה כשם שהיא נדרשת כתנאי הכרחי בהליכה לפסיכולוג, המטפל באנשים על בסיס מתמשך. מחקר מראשית שנות התשעים, שסקר כשלוש מאות מחקרים אחרים בנושא יעילות הטיפול הפסיכותרפי, מעלה את המסקנה שאישיותו התומכת של מטפל מנוסה ומקצועי, היוצר קשר טיפולי טוב עם מטופליו היא הגורם להצלחת הטיפול, בלא קשר לגישה הטיפולית.
עם זאת במאה ה 21 הגענו למקום בו לא נוכל להסתפק באישיותו האמפטית של המטפל, הפסיכולוג או הפסיכותרפיסט, כמוקד בלעדי להצלחת הטיפול. הבנות חדשות מתחום חקר המוח והדרישה להוכחה של יעילות מחקרית, הנסמכת על ראיות מוצקות, מלמדות שטיפולים קצרי טווח המבוססים על שיטות טיפל חדישות ויעילות בבעיות שונות, כמו דיכאון, חרדה, פוסט-טראומה ועוד, יכולות לתת מענה שלא הושג עד כה בטיפולים ממושכים וארוכים, גם אם המטפל הנו אדם קשוב ורגיש לזולת. טיפולים רבים ארוכי טווח בהם נוצרו קשרים רגשיים עמוקים עם מטפלים, לא הצליחו לסייע למטופלים בפתרון בעיות אחרות שלהם ואף מנעו מהם העזה לפניה לדרך אחרת לשם פתרון הבעיה.
ב 15 השנים האחרונות ניתן לצפות בעלייתן של גישות טיפול המבוססות על יעילות המוכחת באופן מחקרי, הן בהיותן קצרות טווח וממוקדות מטרה, והן ביכולתן לתת מענה לבעיות שגישות ארוכות טווח לא הצליחו לתת להן מענה.
מסתבר שלגישה הטיפולית ולתשתיות החשיבה שלה יש בהחלט השפעה על רמת התוצאה הן בהגדרת הבעיות הנפשיות והן בפתירתן. כך למשל, גישות המבוססות על מתן פשר ועל פרשנות לבעיות שמטופלים מביאים לטיפול, אינן יכולות להגיע לפתרון יעיל של בעיות רבות שפסיכותרפיות המבוססת על הפעלת המוח ההישרדותי והרגשי ועל הגוף, מצליחות לפתור.
הדבר נכון לגבי סוגים שונים של מצוקה נפשית בהן אדם מחליט שעליו לפנות לפסיכולוג, הן ברמה של בוגר הפונה לטיפול באופן אינדיבידואלי, והן ברמה של ילד שהוריו חווים מצוקה נפשית סביב קשייו הנפשיים.
לפיכך, הורה המתלבט בבחירת מטפל לילדו, חשוב שיתייחס לקריטריונים המוצעים פה, וכמו כן שיכלול בבחירה מטפל שרואה את המשפחה כמערכת ) system) עם תלות גומלין בין חבריה. גישות של פסיכותרפיה בילדים המדגישות את הטיפול בילד היחיד ואינן עובדות על בסיס קבוע עם שני ההורים או עם ההורה היחיד המגדל את ילדו, מחטיאות את המטרה של העצמת ההורה. גישות כאלה עלולות לעורר בהורים רבים את התחושה שהם הורים לא יעילים ושיושב מולם הורה אידאלי בדמות המטפל שלא בטוח אם יגיעו לרמתו. ילדים הסובלים מסימפטומים גופניים ומטופלים הסובלים מסימפטומים גופניים שאובחנו על ידי רופאים כחסרי בסיס רפואי ברור כל שהוא, חשוב במיוחד שיפנו למטפל אמפטי החושב באופן מערכתי ועוסק בפסיכותרפיה גופנית בהתאם למתואר לעיל.
לסיכום- המהפכה המתרחשת בעולם הפסיכותרפיה בעשור וחצי האחרון, קשורה במידה רבה לידע מחקרי מתחום המוח, המביא להכרה שהמוח הוא פלסטי וגמיש ולכן הנו בר תיקון. מהפכה זו כוללת גם את ההבנה שלמוח ולגוף יש חלק נכבד בפתרונן של בעיות נפשיות באשר הן, ומשום כך רצוי להיעזר במטפל העוסק בפסיכותרפיות שתוצאותיהן הוכחו באופן מחקרי, המשלבות את המוח ואת הגוף.
בעוד שבמאה העשרים הייתה שליטות לגישות המבוססות על תפקודו של המוח השכלי בתהליך הפסיכותרפיה, הרי שתחילת המאה העשרים ואחת מאופיינת בהעלאת חשיבות המוח הרגשי וההישרדותי ובקיצור בהכנסת הגוף לזירת הפסיכותרפיה. מבחינת עולם הפסיכותרפיה, המאה העשרים ואחת היא מאה הרבה יותר אופטימית הרואה את החצי המלא של הכוס.
בבואך לענות על השאלה באיזה פסיכולוג או פסיכותרפיסט לבחור, זכור שבמאה ה21 הדגש המושם על הגוף בתהליך הפסיכותרפי הולך וגדל וכל גישת טפול שאינה מתייחסת לגוף, כמוה כמסע על מחצית הגלגל. אם ברצונך להתגלגל קדימה ולפתור בעיות מעיקות, פנה למטפל בעל רגישות ואמפטיה למטופליו, החושב על האדם היחיד כחלק ממערכת של תלות גומלין, שבקי בשילוב בין הגוף והנפש ועוסק בגישות טיפול שיעילותן הוכחה באופן מחקרי.