תשובות לשאלות העיתונאית יעל כפיר מ"דרך האושר" בנושא: טיפול באמצעות "חוויה גופנית" Somatic Experiencing (SE) (הראיון פורסם ב2005 )
ד"ר קארן לרנר
מטפלת בשיטת Somatic Experiencing ובקיצור SE
לימודים – בעלת תואר דוקטור לפילוסופיה (Ph.D), מהחוג לפסיכולוגיה, האוניברסיטה העברית ירושלים
מהו הניסיון הטיפולי שלך?
פסיכולוגית קלינית ומדריכה בטיפול משפחתי וזוגי בעלת ניסיון טיפולי מקצועי עשיר, של למעלה מ30 שנה, הכולל טיפול במגוון בעיות של ילדים ומבוגרים כאחד, במסגרות ציבוריות שונת ובמסגרת פרטית. עוסקת בשנים האחרונות בטיפול בפסיכו-טראומות בשיטת SE במסגרת פרקטיקה פרטית.
למי מומלץ הטיפול?
הטיפול ב Somatic Experiencing נותן מענה ייחודי לאנשים הסובלים מתופעות המכונות בעגה המקצועית פסיכו-טראומות (פציעות נפשיות). אנשים עלולים לפתח תופעות כאלה לאחר שנקלעו למצבים של סיכון קיומי קיצוני לחייהם ולגופם. מצבים אלה כוללים פיגוע על רקע לאומני, הימצאות בקרב, תאונת דרכים, תאונת עבודה, אסון טבע (כמו למשל אסון הצונאמי שאירע לאחרונה), אירוע של תקיפה פיזית (כמו למשל מעשה אונס או הפעלת אלימות פיזית על ידי אדם אחר).
הטיפול ב SE מבוסס על ההבנה שבאירועים כאלה עלולה להתרחש הצפה של מערכת העצבים. במהלך ובעקבות אירוע כזה מתחולל בגופו ובמוחו של האדם תהליך פיזיולוגי שלם של גיוס אנרגטי עצום, לשם ההישרדות מול האיום על החיים. התנהגויות ההישרדות כוללות בריחה, תקיפה או קפיאה. בחלק מהמצבים, בחלוף האירוע, ממשיכה האנרגיה הזו להיות במצב של הפעלה (activation), להיאצר בגוף ולהילכד בו. בלא שתשתחרר עלולות להיווצר תופעות גופניות נפשיות ההולכות ומחריפות עם הזמן. שרידים של החוויה נותרים בגוף ומתפתחים לסימפטומים פוסט-טראומטיים או נארגים ומתקבעים כדפוסי אישיות, הגנות ודפוסי תגובה ללחץ. בהיעדר טיפול מתאים, שיעזור לשחרר את ההפעלה האנרגטית, עלול האדם הפגוע לחוות חזור ושוב את מה שחווה והתנסה בו בעת האירוע הטראומטי ומתפתחות אצלו תופעות שונות של מצוקה גופנית נפשית.
Somatic Experiencing היא גישה טיפולית שלימה, הכוללת ריפוי דרך תשומת הלב של האדם הפגוע לתחושות הפיזיות שהוא חש בגופו ולתנועות שהוא עושה, מלבד הריפוי דרך תשומת הלב למשמעויות לדימויים ולהרגשות הקשורים לאירוע הטראומטי.
Somatic Experiencing היא יותר משיטה או טכניקה ספציפית לטיפול במצבי טראומה. ניתן לטפל באמצעותה בתופעות של חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה ובכל מועקה ומצוקה נפשית הקשורה למערכות יחסים לא תקינות. פה כלולות טראומות התפתחותיות הקשורות לדפוסי יחסים שיש בהם פציעה נפשית, שהאדם הפגוע התנסה בהם בעברו. בלא טיפול מתאים האדם ילכד במערכות יחסים פוצעות החוזרות על הדפוס המקורי.
מה הם מקורות ההשראה שלך?
מקור ההשראה לעבודתי כפסיכולוגית קלינית מזה שנים הנה אמונה ותפיסת עולם הגורסת שכוחות הריפוי של האדם מצויים בתוכו. זוהי ההבנה שבכל אדם גלומים משאבים רבים של תיקון, ושיש באפשרותו להפוך את "הרע" ל"טוב" או את מצב הסבל למצב של שחרור. יסוד אמונתי זה שואב מגישות של תיקון וריפוי כמו חסידות ובודהיזם ומתבסס כמו כן על ידע מדעי ועל ניסיון מקצועי.
בעשור האחרון נוצרה פריצת דרך בתחום חקר המוח המאפשרת הבנה טובה יותר של התהליכים הפיזיולוגיים במצבים של איום קיומי קיצוני על החיים וכן בחקר התהליכים הרגשיים. בגישתו של פיטר לוין ד"ר לרפואה ביופיזית ולפסיכולוגיה ויוצר השיטה של Somatic Experiencing (מחברו של הספר "להעיר את הנמר"), קיימת גם כן אותה הבנה שכוחות הריפוי של האדם מצויים בתוכו ושאת "מערבולת הטראומה" (הכוללת את מכלול התחושות הפיזיות, ההרגשות, המשמעויות, הדימויים, התנועות, הקשורים להפעלה האנרגטית שהתפתחה בעקבות האירוע הטראומטי) ניתן לפוגג באמצעות "מערבולת הריפוי" (הכוללת את התחושות הפיזיות, ההרגשות, המשמעויות, הדימויים, התנועות, הקשורים למקורות של חיזוק). לוין חקר במשך שנים דרכים להבנת השפה שבאמצעותה ניתן יהיה ליצור קשר עם המוח הרגשי של האדם על מנת לחלץ ממנו את ההפעלה (Activation) האנרגטית שנצברה בו בעקבות אירועים טראומטיים. קשר זה נוצר באמצעות מה שמכונה בשם "החוש המורגש" או התחושה המורגשת ((Felt Sense. זהו התהליך שבו מתמקד האדם בתחושות הגופניות שהוא חש. תשומת לב זו וכן תשומת הלב לתנועות, להרגשות ולמשמעויות העולות בד בבד עם תחושות אלה, מאפשרת שחרור הדרגתי ביותר של המתח האנרגטי העצום הלכוד בגוף ומביאה את האדם למצב של איזון גופני נפשי. זהו ייחודה של שיטת הריפוי הזו. הטיפול ב SE שונה לחלוטין מגישות טיפול המנסות לשחרר את ההפעלה האנרגטית דרך שפת הסיפור והמשמעות, שם נוצר הקשר בעיקר עם המוח השכלי (הניאוקורטקס). מאז שהכרתי את השיטה באמצעות שותפתו של לוין ג'ינה רוס, הטמעתי אותה בתהליך העבודה שלי בשנים האחרונות. ג'ינה כמי שמנחה סדנאות SE לאנשי מקצוע בישראל וברחבי העולם מהווה מקור השראה בלתי נלאה בתחום זה.
מיהו מטפל טוב לדעתך?
מטפל טוב הוא אדם המכיר בחסרונותיו ויודע לזהות משהו מהם לכשיתבונן במטופלו כמי שמשמש לו מראה. עשית ה"טוב" מן ה"רע" לכאורה (כמו בחסידות), או הפיכת מערבולת הטראומה למערבולת ריפוי שבבסיס גישת ה SE, הן דרכים שונות המבטאות קו טיפולי דומה. כמו בתנודות הגאות והשפל של מי הים מטפל טוב ידע לנוע ולסגת הלוך ושוב במפגשו עם מטופלו בהתאם לתנועת גליו (הסערה הנפשית גופנית בה הוא מצוי ברגע מסוים). יהא קשוב לרחש הגלים הגדולים וגם הקטנים העולה מגופו-נפשו של המטופל, בערנות מתמדת הכוללת גם את הערנות למה שמתרחש בגופו-נפשו שלו עצמו. לכשיפגוש בגל גדול, לא יסתער עליו לכבשו באחת, אלא יכוון את מטופלו לשים לב לטיפה אחת בכל פעם ובכך יעזור לו להשקיט את הסערה רגע אחר רגע (זהו תהליך של דילול ההפעלה האנרגטית). מטפל טוב בשיטת ה SE יבקש ממטופלו לשים לב לתחושות הגופניות ולהרגשות שהוא חש ומרגיש בעת עלות הסערה בתוכו, ובה בעת יעורר אותו לשים לב לחוויות שהוא חש בהיזכרו במשאבים חיוניים הגורמים לו לחוש הרגשה ברורה של חוסן.
כיצד את מתמודדת עם לחץ, או ממליצה להתמודד אתו?
זה המקום להביא כמה המלצות של ד"ר פיטר לוין וג'ינה רוס לעזרה ראשונה רגשית בניסוח של עשה ואל תעשה:
חברו לבני משפחה ולחברים ותמכו זה בזה
התארגנו להיפגש עם קבוצות אנשים עם שכנים.
אל תתבודדו
נסו לדעת מה קורה לאנשים האהובים עליכם מהר ככל האפשר
יהא זה מכריע להתמקד במשאביכם, כל מה שעוזר לכם לחוש חזק יותר ומקורקע יותר. התמקדו שוב בכל מערכות התמיכה שלכם. כמו הליכה בטבע, משחק עם ילדים, בישול, צפייה בסרט.
הישארו פעילים והתנדבו לעזור בבתי חולים או לתרום דם. אתם יכולים לעזור לאנשים במצוקה נפשית.
עודדו אנשים וגם את עצמכם שלא לספר את הסיפורים שלהם בדרך החוזרת על עצמה כזו המעמיקה את הטראומה, במקום זאת תמכו והאזינו לכל קטסטרופה או טרגדיה אמיתית, אך עם הפסקות לאורכו של הסיפור. הרגישו את הרגשותיכם ותנו לרגשותיכם להיות מבוטאים בדרך רציונאלית ובפעולות פרודוקטיביות שתבחרו . זה יעזור לכם לנהל את ההרגשות בלא להציף את עצמכם ובלא להיתקע בחשיבה כפייתית.
תגובה פסיכולוגית:
אנשים יכולים להגיב בצורות שונות לטרגדיה:
יהיו אנשים שיכנסו לשוק, יקפאו ויתנתקו לזמן מה. אפשר שיחושו נימול וניתוק מן האימה או הכאב.
ילדים יכולים להיות "נצמדים" ולפתח סיוטי לילה. לחלופין, הם יכולים להתנהג באופן אגרסיבי. זה מצב נורמלי. הוא יכול להימשך מספר ימים או יותר אך הוא חולף. הם זקוקים לתחושה שהנם בטוחים ומוגנים.
אנשים יכולים לחוש ולהרגיש פחד וצער עמוק, בלבול, כעס וחוסר אונים. הרגשות אלה גם הן נורמליות והן תחלופנה.
אנשים יכולים להיות חרדים, מעוררים יתר ("בשמירה") ומתרגזים בקלות. חשוב שיהיו מעורבים בפעילויות ובביטוי יצירתי שירגיע אותם. היו עם בני משפחה ועם חברים והרגיעו אותם.
תגובות פיזיולוגיות:
יהא זה אך טבעי להגיב באופן פיזי ללחץ, לכן אל תיתנו לסימנים אלה להבהיל אתכם, הבחינו בסימנים של "הפעלה" כמו:
פעימות לב מהירות
קושי בנשימה
עלית לחץ דם
כיווץ בטן, קשר בגרון
עור קר ומחשבות רצות
תגובות אלה תיעלמנה אם לא נילחם בהן
אנשים יכולים לחוות קושי כל שהוא בשינה, רצון לאכול מזון מלוח יותר או מתוק יותר, ויכולים לרצות להיות מעורבים בהתנהגויות של התמכרות, שימוש באלכוהול ובסמים.
יכול להיווצר אצל אנשים גרויי של טראומות מסוימות בלתי פתורות. תחושת הביטחון והאמון שלהם יכולה להיטלטל. הם צריכים להזכיר לעצמם את שמותיהם, גילם העכשווי את התאריך ואת המקום העכשווי.
הדבר ההפוך הטוב הוא לנסות להיות ער למקורות אלה ואחרים של הטראומה, תוך קבלה שהנך מטולטל רגשית באופן עמוק ושזה יעבור.
תגובות מסייעות
אנו יכולים לעזור למערכת העצבים שלנו לשקם את האיזון שלה בהביננו כיצד מתרחש פורקן של מתח אנרגטי כאשר היא מגורה יתר על המידה.
רעד, או הזעה
חום בגופנו
קרקורי בטן
נשימה עמוקה
בכי או צחוק
כל זה טוב, פירושו שאנו מפרקים חלק מן האנרגיה וחוזרים חזרה לאיזון בעיקר, אנו רוצים רק לצפות במה שקורה בגוף בלא שיפוט, רק להתבונן ולהבין שגופנו יש לו את היכולת המולדת להחזיר לעצמו איזון אם רק ניתן לו לחוש מה שהוא חש, וזמן לעשות מה שהוא רוצה לעשות.
מה לעשות
חשוב מאוד להישאר "מקורקעים". אם אתם חשים תחושה של היעדר אוריינטציה, מבולבלים ולא מאמינים, אתם יכולים לעשות את התרגילים הבאים:
שבו על כסא, חושו את רגליכם על הקרקע, לחצו את בהונותיכם, חושו את חלקו האחורי של גופכם שעון על המושב, ואת גבכם נתמך על ידי כסא; הביטו סביבכם ובחרו ששה עצמים הצבועים באדום או כחול. זה יאפשר לכם לחוש נוכח, יותר מקורקעים ובתוך גופכם. שימו לב כיצד נשימתכם הופכת לשלווה יותר. יתכן ותרצו לצאת החוצה ולמצוא מקום שלו בדשא. כשתעשו זאת חושו כיצד עכוזכם יכול להיות מוחזק ונתמך על הקרקע.
יש פה תרגיל שיאפשר לכם לחוש את גופכם כמיכל של רגשותיכם. לטפו בעדינות חלקים שונים של גופכם ביד רכה. גופכם יכול לחוש יותר עקצוץ, יותר חיות, תחושו יותר מחוברים לרגשותיכם.
תרגיל נוסף הוא לכווץ את שריריכם. כל קבוצה בפעם. החזיקו כתפיים עם זרועות חובקים את חזכם, הדקו את אחיזתכם עליהם והניפו ידיכם מעלה מטה. עשו כן עם רגליכם, הדקו אותן והחזיקו אותן מבחוץ, לטפו אותן לאורכן. הדקו את גבכם, הדקו את החזית שלכם, ואז בעדינות שחררו המתח. זה יכול לעזור לכם או לאלה שאתם אוהבים לחוש יותר מאוזנים.
ספורט, התעמלות אירובית ואמון משקולות יכול לעזור למנוע דיכאון ולחלץ אגרסיות.
אם אתם מאמינים בתפילות או בכל סוג של כוח עליון מכם, התפללו לנשמת המתים, לריפוי הפצועים, לניחום המתאבלים. התפללו לשלום, להבנה ולחכמה לטוב שיהא שימשך. אל תנטשו את אמונתכם בטוב האולטימטיבי ושמרו על אמונתכם באנושיות.
ולבסוף, רק דעו זאת, שאנו בני אנוש, חסונים באופן מופלא וביכולתנו לשקם עצמנו מן ההריסות של הטרגדיות הכי נוראיות. יתרה מזאת חשוב שנאמין ביכולתנו לתת לעצמנו להטמיר (transform) את עצמנו בעקבות הטראומה, ולפתוח את לבנו לאפשרות זו.
מה את הכי אוהבת?
לרקוד ריקוד חופשי לצלילי מוסיקה קצבית
מהי התפתחות רוחנית עבורך?
הייתי מרחיבה את המינוח התפתחות רוחנית להתפתחות רוחניתגופנית (כמלה אחת) ועוברת למונח אחד- התפתחות אנושית. הפיתוח שאנו יכולים להתפתח אליו על פי טבענו הוא פיתוח אנושי ולא אחר, וזה קשור להבנה שהגוף והנפש או הגוף והרוח חד הם. טבעה של התפתחות זו ביצירה מתמדת של איזון בין הרוחני לגופני, בין החומרי לרוחני. הכלי המרכזי ליצירת איזון זה הוא ערנות או תשומת לב. אדם השואף לאיזון עושה זאת דרך ההתמקדות (focusing) בתחושות הגוף שלו, תוך שהוא מודע לקשר שבינן לבין הרגשות שהוא מרגיש, ולקשר שבין אלה לבין המשמעויות והדימויים העולים בתוכו בעת שהוא חווה ומתנסה. שיטת הSE מספקת מגוון כלים ליצירת איזון כזה.
התפתחות אנושית אינה מתרחשת בחלל ריק ועל מנת לפתח את עצמו אדם זקוק לאחרים. ניתן לתאר התפתחות אנושית כתהליך מתמיד של "תיקון חסרונות". תהליך זה מתרחש על ידי "תשומת לב" ועל ידי "ההאזנה" לאחר. השפה העברית מסגירה את סוד טבעה של ההתפתחות האנושית ואת הקשר שבין התהליכים התורמים לה לבין אברי הגוף: הלב האוזן והפנים. "תשומת לב" ו"האזנה" הם תהליכים היוצרים איזון גופנירוחני בין-אנושי שחשבו עליהם כבר בתקופה עתיקה ויש בהם משום דיוק מדהים, כפי שמתגלה לאחרונה במחקרי מוח. לא מן הסתם האזנה הדדית בין שני בני אדם תורמת לאיזון גופני נפשי שבתוך כל אחד מהם. כמוה כתיקון באמצעות קרוב הלבבות המובע בפסוק התנכי "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם". פסוק זה מצוי ברקע הנורמה החסידית המתווה תיקון דרך השתקפות הדדית באמצעות האחר. דרך התיקון המותווית לצדיק החסידי וגם לאדם החסידי, הנגזרת מפסוק זה, היא שתהליך התיקון שלו יכול להתרחש רק דרך יכולתו להצטמצם ולחמול, על ידי שיזהה משהו מחסרונותיו של האחר כחסרונות שלו עצמו, כמו אדם הרואה עצמו במראה ומתקן את עצמו.
האם יש לך עצה למטפלים?
להצטמצם אל המטופל על מנת להגיע לקרוב לבבות (מניפוח האגו לא תצמח התפתחות אנושית ובין-אנושית), לשים לב ולהאזין.
אם לא היית מטפלת היית..?
הייתי הולכת לשיר…